Киев в разгара на гражданска война

Срещите на опозиционните лидери с президента не доведоха до оставка на кабинета "Азаров", а #Mайдан гласува спиране на преговорите

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Масовите протести в Киев и западноукраинските градове като Лвов ескалират все повече и дефакто се превръщат в гражданска война. Това съвпада с мрачната прогноза на бившия главен редактор на бизнес списание „Forbes Украйна” Владимир Федорин, който даде интервю за Еconomic.bg.

Според хронологията на онлайн версията на списанието Forbes.ua, от вчера събитията вървят към още по-голяма пропаст между властта и протестиращите – премиерът Николай Азаров обещава да подаде оставка, само ако Върховната рада я гласува, а това няма как да стане, ако мнозинството на управляващата „Партия на регионите” не получи съответно разпореждане от страна на президента Виктор Янукович.

„Цяла нощ протестиращите очакваха "прочистване" от страна на спецчастите „Беркут”, след като от Майдана Незалежнисти (Пл.”Незавимост”) освиркаха предложението на опозиционните лидери за намаляване на напрежението. Опитът за договорка включваше освобождаване на всички задържани митингуващи за сметка на ангажимент за спиране на насилието от страна на демонстрантите. Въпреки това, петата нощ от началото на демонстрациите бе относително спокойна. Mитингуващите издигаха нови барикади и сблъсъците на „Грушевски” бяха минимални”, обобщава ситуацията Forbes.ua.

След разговорите в президентската администрация, Виталий Кличко обаче дойде лично на барикадите и разговаря с протестиращите и  милиционери от "Беркут". Той помоли всички да спрат всякакви активни действия и да почакат до сутринта , за да продължат преговорите. Думите на опозиционните лидери обаче не бяха възприети добре и демонстрантите започнаха да скандират "Лъжци" и "Революция".

На сайта на МВР на Украйна пък бе публикувано изявление на шефа на силовото ведомство Виталий Захарченко,  в което министърът припомни, че от два дни вече се водят преговори между президента и опозицията с цел да се намери общо решение и да се спре насилието от двете страни.

"Ако протестиращите на ул. Грушевски приемат това предложение и напуснат опасната зона, органите на реда нямат да предприемат никакви силови действия по наказателно преследване на тези хора. Освен това, гарантирам, че милицията няма да използва сила за освобождаване на Майдана от окупацията”, обещава вътрешният министър.

Тъй като до оставка дори на кабинета „Азаров” така и не се стигна, а хората стават все по-отчаяни, тази сутрин инициативата от „миротвореца” Кличко бе поета и от националиста и русофоб Олег Тягнибок, който оглавява опозиционна политическа партия.

Неговото предложение бе тълпата да гласува решението да се спрат всякакви преговори с властта и да се обяви продължителен протест, което означава, че демонстрацията отново отива в нелегалност и може да се говори вече за опасност от истинска гражданска война. Хората превзеха областна администрация на единствения голям мегаполис Лвов (в западната част на страната) и дори централата на Министерството на земеделието и храните в близост до майдана в Киев.

Междувременно освен БТР-и, властта заплаши митингуващите в Киев с танкове, за което има доказателство новинарският сайт ukrnews24 (вижте снимките).

Оказа се, че в Черниговска област, която граничи със Киев, танкове са натоварени на жп платформи, които обаче засега стоят в очакване или с цел допълнително въздействие върху митингуващите.

Коментари: 0