Километрични опашки за ферибота в Свищов

Тирове чакат вече трето денонощие, за да влязат в Румъния

3710 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

При ферибота в Свищов има опашка от над 300 товарни автомобила и на час минават по 25 камиона. Това съобщи пред „Фокус” Валентин Бянов, председател на Съюза на товарните превозвачи.

Тировете чакат вече трето денонощие, за да влязат в Румъния. Снощи е пуснат втори ферибот, като се очаква днес да бъде пусната и трета платформа. Капацитетът на един ферибот обаче е само 35 тежкотоварни автомобила.

„Ситуацията в Свищов е много тежка. Опитваме се да оправим организацията. Повече от 200 тира има на пристанищния комплекс и около Свищов в участъка до „Свилоза” от западната страна на града в източна посока", каза кметът на Свищов Станислав Благоев.

По думите му, пътната инфраструктура не е разчетена да преминават такива огромни количества камиони с товари, още повече, че пътищата от републиканската пътна мрежа са силно компрометирани. 

Опашките пред ферибота се образуваха заради наложената забрана за преминаване на тежки камиони над 10 т по Дунав мост. Причината е пропадането на участък от пътя на мостовото съоръжение.

Първоначално от Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че забраната за тирове ще важи за около месец, но по-късно излезе информация, че срокът ще бъде удължен до 13 май.

Подкрепи Economic.bg