Контактни лещи на Google ще следят кръвната захар

Продуктът все още е в ранен етап на развитие и засега от гиганта тестват прототипи и възможните му приложения

3803 ~ 1 мин. четене

Инженерите от лабораторията X на интернет гиганта Google създадоха контактни лещи, които измерват нивото на кръвната захар в реално време, съобщава BBC. Продуктът все още е в ранен етап на развитие и засега от гиганта тестват прототипи и възможните му приложения. 

Контактните лещи имат сензор, който отчита нивата на захар в сълзите и предава безжично данните посредством миниатюрна антена. Устройството не пречи на зрението на носещия го, тъй като сензорите са разположени извън частта на лещата, която покрива ириса.  

Вече са проведени и редица клинични изпитания, които са помогнали за подобряването на прототипите на умната контактна леща. Устройството обаче все още има нужда от доработка преди да стане напълно готово за масова употреба. 

Подобни устройства се разработват и от други компании, но Google е сред пионерите в сектора на технологичните устройства.  Според някои оценки този сектор ще нарасне с между 10 и 50 млрд. долара само в следващите пет години. 

Лаборатория X е част от дългосрочните проекти на Google, които целят нови възможности на пазара. Сред тях са очила, безпилотни автомобили и технологии за безжичен интернет достъп във въздушни балони за летене на висока надморска височина.

Коментари: 0