Литовският президент: Няма световен лидер, който да спре Путин

Русия тероризира съседите си, а Западът бездейства, казва Даля Грибаускайте пред The Washington Post

Критика

Литовският президент: Няма световен лидер, който да спре Путин

Снимка: selectnews.ro

Автор: Николай Марченко

Руската федерация (РФ) използва срещу съседните държави методи на терористи. Това заяви президентът на Литва Даля Грибаускайте в интервю с отговорния редактор на американския вестник The Washington Post (WP) Лали Уеймът.

„Агресията на руския президент Владимир Путин в Украйна поради опасения, че следващи на ред могат да се окажат балтийските държави“, коментира литовският държавен глава. 

Според нея ситуацията в Украйна „все още се влошава“. „Руските войски все още се намират на украинска територия. Това означава, че Европа и светът позволяват на Русия да бъде държавата, която не само заплашва съседите си, но и организира война срещ у тях. Това е международен тероризъм, с който имаме работа в Ирак и Сирия“, категорична бе тя в критиката си към Кремъл.

Тя коментира, че санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва все още са необходими. „Ако ние проявим твърде много мекушавост или въведем санкции, но не ги прилагаме на практика, аз мисля, че той (Владимир Путин) ще отиде по-далеч в опитите си да обедини Източна Украйна с Южна и с Крим“, каза Грибаускайте.

Тя припомни заплахата му от преди дни срещу някои страни-членки на ЕС и НАТО от Източна Европа, за която Агенция Икономика вече писа. „Той нали наскоро каза, че за два дни е способен да стигне Варшава, балтийските страни и Букурещ. Тъй че това е открита заплаха към съседи“, каза президентът. 

Според нея проблемът е, че днес путиновата Русия е готова за военни действия. „Европа и Западът обаче не са готови и не искат да тръгват за война. Нито в Европа, нито в света има лидерство, способно да спре Путин. След това ние се чудим, че се завладяват нови територии, че се разчленяват нови страни. След това ще е много по-скъпо и може би твърде късно да се иска изход от това“, смята още Даля Грибаускайте.

Повече от това, литовският държавен глава обвини Европа и света в бездействие при анексията на Крим: „Това стана под алодисменти на европейски и други световни лидери, тъй като те изобщо не помогнаха на Украйна“.

Запитана дали ще има война, тя увери, че „може да го избегнем“. „Ако и двете страни са готови да тръгват с война, никога няма да я има. Ако Русия иска война, а Западът я избягва, то Москва ще отиде толкова далеч, колкото има намерение“, призна още балтийският лидер. 

Тя похвали своите колеги от съседните страни за по-острата позиция към Кремъл. „Само страните, които имат обща граница с Русия – балтийските държави и Полша се изказват гръмогласно. Това е единственият ни инструмент за борба с Русия: да казваме нещата на глас и да засрамяваме западните лидери за това, че не поемат ангажимента да защитават свободата, суверенитета и демокрацията в Европа“, обобщи острата си позиция Даля Грибаускайте. 

Коментари: 0