МОК недоволно от лошата подготовка за Рио-2016

Ситуацията е по-тежка от тази в Атина през 2004 г., казва вицепрезидентът на комитета Джон Коутс

Автор: Николай Марченко

Вицепрезидентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Джон Коутс разкритикува Бразилия за подготовката към Олимпиадата – 2016 в Рио де Жанейро, информира BBC.

Чиновникът от МОК призна, че сроковете за предаване на спортните обекти силно изостават от утвърдения график, а изграждането на някои и от тях дори не е започнало.

Според него обаче МОК няма „никакъв план Б”, за да проведе игрите на друго място. Той призна, че относно темповете за подготовката е „най-лошото”, каквото е видял.

„Темповете са ужасяващи. Ситуацията е плачевна – по-зле, отколкото в Атина през 2004 година. Но ние нямаме избор. Ние отиваме в Рио”, коментира Коутс. BBC Russian пояснява, че висшият чиновник имат над 40 години опит в провеждането на подготвителни дейности за олимпийски игри. 

Според него в щаба за подготовка на Рио-2016 са също към 600 души, колкото бяха ангажирани за Лондон-2012. Но местните според Коутс „нямат аналогичния опит” – самият той отговаряше за организацията на Сидни-2000 в родната му Австралия.

Той подчерта, че експертите на МОК не получават „ясни отговори” на място. „Дали ще може да се използват паркингите в олимпийското село за центъра на отдих и рекреация на спортистите? Колко време ще заеме транспортирането от една точка в селото до друга? На всички тези въпроси организаторите нямат отговори”, оплака се зам.-шефът на МОК.

Коментари: 0