МТСП готви мерки в подкрепа на бедните

Увеличението на пенсиите от 1 април ще бъде изпълнено, увери Деяна Костадинова

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

До седмица Министервото на труда и социалната политика (МТСП) ще изготви пакет от мерки за подкрепа на най-уязвимите групи в обществото. Това заяви днес служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова пред БНТ. Тя отбеляза, че реализацията на тези мерки ще бъде според възможностите на бюджета и подчерта, че те няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

„За краткия период на управление на служебното правителство не биха могли да бъдат предприети кардинални промени и сериозни реформи”, уточни министър Костадинова. Тя подчерта, че въпреки това могат да се зададат насоки за нови дългосрочни политики, които при желание на следващото правителство могат да бъдат продължени.

Костадинова заяви, че едно от намеренията на служебния кабинет в тази насока е да се разработят мерки за подкрепа за заетост не само на най-ниско квалифицираните безработни, но и на безработните специалисти с по-висок потенциал на пазара на труда. „Те ще допринесат за икономическия растеж на страната”, подчерта служебният вицепремиер.

Деяна Костадинова гарантира, че приетото от предишното правителство увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. ще бъде изпълнено. В същото време обаче не може да се мисли за вдигане на тези доходи извън вече посоченото в закона. Като акцент в работата на МТСП министър Костадинова посочи изпълнението на приходната част на бюджета, за да се гарантират всички социални плащания.

„Ще запазим темпа на работа в МТСП и ще продължим реализирането на добрите реформи, предприети от предишното управление на министерството”, увери още Костадинова.

Подкрепи Economic.bg