Махат добавките за зелена и кафява енергия от сметките за ток

Намерени са резерви от 100 млн. лв в ТЕЦ „Марица изток 2“, 50 млн. лв от АЕЦ „Козлодуй“ и 9 млн. лв от ЕСО

428 ~ 1 мин. четене

От фактурите за крайните потребители ще бъдат „извадени“ добавките за зелена и кафява енергия, както и за невъзстановяемите разходи. Това каза пред журналисти Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, цитиран от „Дарик“. Той обаче така и не отговори как това ще помогне за задържането на цената, нито пък кой ще поеме разходите.

„Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без това да се отразява на крайната цена на потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари. Да се преструктурира така, че от една страна, да стане ясно за хората какво и защо плащат, а не да имат 1000 линии от добавки, а от друга страна, това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури", каза по повод предложението Асен Василев.

Министърът обясни, че са намерени резерви от 100 млн. лв в ТЕЦ „Марица изток 2“, 50 млн. лв от АЕЦ „Козлодуй“ и 9 млн. лв от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Експертите продължават да търсят "резерви" по системата, за да се удържи цената на тока. Асен Василев допълни, че има "доста силни очаквания" цената на тока да остане непроменена от 1 юли.

Подкрепи Economic.bg