Марин Райков е служебният премиер и външен министър

Райков е досегашният посланик на България в Париж

176 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Моят избор за министър-председател в служебното правителство е българският посланик в Париж Марин Райков. Така президентът Росен Плевнелиев обяви кой ще оглави служебния кабинет. Райков ще изпълнява и функцията на външен министър.

"От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Опитът е показал, че по време на криза именно тези правителства са изваждали нацията от криза", каза Плевнелиев.

"В България има социална криза, базирана на ниски доходи и безработица. Тя прерасна в политическа криза, след като правителството подаде оставка, а след това премина и в парламентарна криза, след като нито една от трите водещи партии не поискаха да сформират кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание", добави президентът.

Плевнелиев обяви, че утре ще назначи служебното правителство, на 15 март ще разпусне Народното събрание, а изборите са насрочени за 12 май.

"Формирането на служебния кабинет беше изцяло моя отговорност - не допускам влияние от никой и не съм гледал партийната окраска. Служебният премиер трябва да бъде добър дипломат, умерен разумен компетентен. Да е запознат със ситуацията в България, Европа и света", каза още Плевнелиев.

Визитка:

Новият министър-председател на България Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г.
Райков е завършил висшето си образование във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС), специалност "Международни отношения".
Започва работа в отдел "Страни от Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи (МВнР) през 1987 г. и извървява цялата кариера от младши дипломат, през секретар и съветник до пълномощен министър.
В периода 1991-1994 г. е първи секретар в посолството на България в Белград, след което работи в дирекция "Права на човека" в МВнР.
През 1996-1998 заема поста зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.
В правителството на ОДС в периода 1997-2001 г. Райков е зам.-министър на външните работа с основен ресор балканската политика.
През 2001 г. е назначен за посланик на България във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията.
Между април 2005 г. и юни 2009 г. Райков работи в дирекция "Външнополитическа координация и планиране" на МВнР.
През 2009 г. е назначен за зам.- министър на външните работи в правителството на ГЕРБ, а през 2010 г. отново заминава за Париж като посланик.
Владее френски, английски и руски език. Женен, с 2 деца.

 

Подкрепи Economic.bg