Меркел и Оланд решават бъдещето на Гърция

Андонис Самарас поиска 2-годишна отсрочка за постигане на бюджетния дефицит, заложен с спасителния план

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес с френския президент Франсоа Оланд в Берлин. Двамата ще обсъдят искането на Гърция за облекчаване на условията по спасителното споразумение, сключено с европейските й кредитори.

Меркел и Оланд ще се опитат да покажат единство в срещата, която е решаваща за бъдещето на Гърция в Еврозоната. До момента Германия категорично отказва предоговаряне на условията на споразумението и настоява за реални реформи на икономиката и трудовия пазар в Гърция. Според гръцкия премиер Андонис Самарас, Атина има нужда от време, за да се справи с възложените й задачи.

При вчерашната си среща с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, Самарас поиска 2-годишна отсрочка за постигане на бюджетния дефицит, заложен с спасителния план. Кабинетът Самарас одобри поредният пакет мерки за икономии на стойност 11,5 млрд. евро, в който обаче са заложени нови съкращения на заплати и работни места. Това вероятно отново ще предизвика вълна от протести в Гърция. В отговор на молбата на Самарас за отсрочка Юнкер заяви, че решението зависи от доклада на тройката европейски кредитори от МВФ, ЕЦБ и ЕС. Експертите от Брюксел пристигат в Гърция следващия месец, за да направят оценка на изпълнението на спасителния план.

Коментари: 0