Местан: ДПС няма да подкрепи ГЕРБ

Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийния модел на управление на страната, смята лидерът на Движението за права и свободи

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ, дори ако тя се окаже първа политическа сила след окончателно преброяване на бюлетините. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция в НДК. "Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство. ДПС ще улесни процеса на намирането на това широко политическо съгласие", каза Местан.

"Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийния модел на управление на страната, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управление на ГЕРБ този еднопартиен модел се изрови в авторитарен. И най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да полага систематични усилия да я подчини на едноличната си воля", заяви Местан.

"Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало", каза още той.

"Изисква се да се намери бързо формула за стабилно управление на страната. Управлението ще е стабилно, ако зад кабинета да стои широко политическо съгласие, да се осигури широко обществено съгласие", посочи Лютви Местан. Според него следващото правителство трябва да има ясно дефинирани 4-5 приоритета.

Подкрепи Economic.bg