Министър Московски стои зад реформата в БДЖ

Нови съкращения над планираните няма да има

Министър Ивайло Московски не е налагал мораториум върху съкращенията в БДЖ, тъй като няма документ, който да регламентира определена допълнителна бройка намаляване на служителите в „БДЖ Товарни превози” и „БДЖ Пътнически превози”, съобщиха от министерството на транспорта.

Към момента в двете дружества текат съкращения на персонал, започнати през 2011 г. като част от реформата за оптимизиране на дружеството. Предвиждаше се да бъдат освободени 2000 бройки, като това е съгласувано и със синдикатите. От тези служители 1200 напуснаха по свобствено желание.

Преди да се завърши този процес нови съкращения не се предвиждат. Министърът твърдо стои зад реформите в двете дружества.

Срещата със синдикатите днес е била работна и са изказани различни мнения. Позицията на министъра е да не се предприемат действия, които ще навредят на процедурата за приватизация на товарните превози.

По отношение на пътнически превози министърът иска ръководството на БДЖ да направи икономическа обосновка на необходимия състав на дружеството и процеса, започнат вчера.

 

Таня Киркова

Коментари: 0