Модернизират кравеферми със средства по ПРСР

Общата финансова подкрепа нахвърля 24 млн. лв

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще отпусне над 24 млн. лв за модернизиране на родни стопанства, съобщава официалният сайт на институцията.

Най-много са подкрепените предложения на кравеферми - общо 26. Стопанствата ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и други.

Други два проекта идват от ферми за кокошки носачки. Едната от тях ще закупи специализиран хладилен камион за реализиране на готовата продукция. Със средства от ПРСР ще бъдат създадени свинеферма и птицеферма за бройлери, както и купено оборудване за овцеферма.

ДФЗ ще подпомогне и земеделски стопанства в сферата на растениевъдството. 14 от проектите предвиждат засаждането на череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии. Стопаните ще изградят системи за капково напояване и купят техника за реколтиране, пръскачки, продукти за растителна защита, посадъчен материал и други.

Други шестима кандидати ще изградят силози и купят оборудване за отглеждането на пшеничени, зърнени култури и подправки. Четири проекта предвиждат засаждането на лавандула, а един – купуването на машини и оборудване за отглеждането на блатно кокиче. 

Одобрени са и предложения за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път. 

Останалите проекти в сферата на растениевъдството идват от стопани, които отглеждат лозя и зеленчуци, включително оранжерийни. Субсидиите за тях ще бъдат вложени в полиетиленови оранжерии, трактори, метални колове, плугове и други.

Коментари: 0