Модернизират кравеферми със средства по ПРСР

Общата финансова подкрепа нахвърля 24 млн. лв

3818 ~ 1 мин. четене

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще отпусне над 24 млн. лв за модернизиране на родни стопанства, съобщава официалният сайт на институцията.

Най-много са подкрепените предложения на кравеферми - общо 26. Стопанствата ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и други.

Други два проекта идват от ферми за кокошки носачки. Едната от тях ще закупи специализиран хладилен камион за реализиране на готовата продукция. Със средства от ПРСР ще бъдат създадени свинеферма и птицеферма за бройлери, както и купено оборудване за овцеферма.

ДФЗ ще подпомогне и земеделски стопанства в сферата на растениевъдството. 14 от проектите предвиждат засаждането на череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии. Стопаните ще изградят системи за капково напояване и купят техника за реколтиране, пръскачки, продукти за растителна защита, посадъчен материал и други.

Други шестима кандидати ще изградят силози и купят оборудване за отглеждането на пшеничени, зърнени култури и подправки. Четири проекта предвиждат засаждането на лавандула, а един – купуването на машини и оборудване за отглеждането на блатно кокиче. 

Одобрени са и предложения за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път. 

Останалите проекти в сферата на растениевъдството идват от стопани, които отглеждат лозя и зеленчуци, включително оранжерийни. Субсидиите за тях ще бъдат вложени в полиетиленови оранжерии, трактори, метални колове, плугове и други.

Подкрепи Economic.bg