Moody's заплаши Европа със сваляне на рейтинги

Агенцията може да преразгледа оценките на всички страни от еврозоната

6614 ~ 1 мин. четене

Развитието на ситуацията в Гърция и Испания в последно време може да накара Moody's да понижи оценката на много страни в еврозоната, се казва в съобщение на рейтинговата агенция, цитирано от АФП.

Според експертите евентуалното напускане на Гърция ще увеличи натиска върху оценките на страните, използващи общата европейска валута. Изпълнението на такъв сценарий ще донесе и съществени загуби за инвеститорите в гръцки ценни книжа. От една страна заради замяната на еврото с местна валута, от друга - заради силните макроикономически смущения, които ще последват, се казва в съобщението.

Рискът от излизане на Гърция от еврозоната крие най-голяма заплаха за кредитните рейтинги на Кипър (Ва1), Португалия (Ва3), Ирландия (Ва1), Италия (А3) и Испания (А3), всички те с отрицателна перспектива. Ако това се случи, агенцията възнамерява да преразгледа оценките на всички страни от еврозоната, включително тези с максимална оценка Ааа. Сред тях са Германия, Франция, Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия.Подкрепи Economic.bg