NBG и Eurobank са близо до сливане

Според гръцкото издание To Vima двете банки са много близо до подписване на споразумение

3644 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Две от трите най-големи банки в Гърция - National Bank of Greece и Eurobank EFG сериозно обмислят сливане. Информацията е на гръцкия вестник To Vima, като се позовава на свои източници от банковите среди в страната. Според изданието двете банки са много близо до споразумение.

Източниците са съобщили, че сделката е получила зелена светлина от Централната банка на Гърция и правителството.

Според изданието двете банки са обмисляли сливане и по-рано, но тогава е имало и други възможности за сътрудничество. След решението на Alpha Bank да придобие Emporiki Bank, вариантите вече не са толкова много.

Най-близо до сделка бяха Alpha Bank и Eurobank EFG, но сделката пропадна, заради отписването на гръцкия държавен дълг и загубите, които понесоха двете банки.

Като цяло консолидирането на банковия пазар се приема много добре от правителството и европейските партньори. Сливанията ще помогнат да се изгради една по-стабилна банкова система.

В България NBG е представена от Обединена българска банка (ОББ), която е четвъртата по големина на активите. Eurobank EFG притежава Пощенска банка, която пък е шестата най-голяма банка в България.

Подкрепи Economic.bg