НЗОК отпуска още 17 млн. лв за онколекарства

На директорите на районните здравноосигурителни каси е възложено да актуализират прогнозните месечни стойности на болниците, предвидени за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, за първо полугодие на 2013 г.

108 ~ 1 мин. четене

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличи със 17 млн. лв бюджета за онколекарства, прилагани в болничната помощ, съобщиха от ведомството.

Решението бе взето напроведено заседание на Надзорния съвет на организацията, на което беше приета актуализация на бюджета за заплащане налекарствена терапия в болничната помощ при пациенти с онкологични заболявания.

Допълнителните средства са в размер на 17 млн. лв и ще бъдат осигурени с вътрешно-компенсирани промени, съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г.

При направен анализ на периода януари-април е установено, че разходите надвишават предварително заложенитесредства. През първото тримесечие на 2013 г. разходите за тези лекарства възлизат на 38 397 987 лв, което представлява ръст с 11% в сравнение с разходите за второто полугодие на миналата година, посочват от НЗОК.

С цел подсигуряване на необходимата лекарствена терапия на онкологично болните пациенти през второто тримесечие на тази година,  Надзорният съвет е одобрил сумата от 40 723 231 лв, с която да бъдат заплатени заявените средства за периода.

На директорите на районните здравноосигурителни каси е възложено да актуализират прогнозните месечни стойности на болниците, предвидени за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, за първо полугодие на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg