Най-страшната пътека в света

Издигайки се високо в небесата, планината Хуашан се намира на около 120км от китайската провинция Шънси и е една от петте велики свещени планини в Китай

5320 ~ 2 мин. четене

Надяваме се, че не се страхувате от височини, защото следващите кадри ще изпотят ръцете ви. Това, което виждате по-долу, е планина в Китай с името Хуашан. В основата й има огромен набор от каменни стълби, наречени "Небесните стълби".

Стълбите отиват толкова нависоко, че е трудно да се проследи къде свършват. Ако това не е достатъчно, несигурните стъпала водят към най-опасната пътека в света, направена от дъски. Името й е "Пътеката на смъртта".

Планината Хуашан (Планина на цветето) е свещена за китайците и "Пътеката на смъртта" е всъщност част от поклоннически маршрут.
Още два века преди новата ера в ниските части на Хуашан е построен даоистки храм. Хората вярвали, че в планината живее богът на подземния свят.

Издигайки се високо в небесата, планината Хуашан се намира на около 120 км от китайската провинция Шънси и е една от петте велики свещени планини в Китай. Тя е и най-известната от тях, най-вече заради трудния маршрут.

По билото Черния дракон например планинарите ще открият 15 километра стъпала, които се изкачват почти вертикално.

Ако това не ви се струва достатъчно екстремно, има места където туристите трябва да преминат край отвесна скала, вървейки по широки 30см дъски над пропастта, докато се държат само за верига пред тях.

Много от тези пътеки са построени с калпави дъски, които се клатят, пукат и чупят.

През най-студеното време от годината тези стъпала често се покриват с невидим лед, което кара много туристи да размислят дали идеята е добра. Ужасът става пълен, когато човек стигне до местата, където няма пътеки и стъпала. Вместо това има само дупки за краката по склона на върха.

В действителност, въпреки че Китай рекламира пътеката като „най-опасната на света“, днес тя далеч не е толкова опасна заради обезопасителните колани, които ви дават на входа.

Подкрепи Economic.bg