Намаляващите страхове около кризата вдигнаха еврото

Златото в опит да спре поевтиняването си

144 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгуваше близо до 11-месечния си връх спрямо долара рано в понеделник, подкрепено от оптимистичните новини за възстановяване на икономическото доверие в Европа. Данните в петък показаха, че европейските банки в резултат на нарасналата им увереност ще започнат изплащането на 130 милиарда евро спешни заеми, които те взеха от Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на дълговата криза.

Германският бизнес климат също се подобрява за трети пореден месец през януари, достигайки най-високото си ниво за последната половин година. Това бе още едно от  доказателствата, че най-голямата икономика в Европа отново набира скорост след свиването си  в края на миналата година.

По време на ранната търговия в понеделник еврото се  разменяше за 1.3459 долара, близо до 11-месечния връх от 1.3478 евро за долар, достигнат по време на търговията миналия петък. Според техническият анализ единната валута се доближава до ключовото ниво на съпротива от 1.3500 долара, ниво преминато за последно през ноември 2011 година.

Водената от Европейската централна банка строга фискална политика контрастира с облекчената фискална политика на Федералния резерв на САЩ, което спомага за поскъпването на еврото спрямо долара. Според финансови анализатори се очаква тази разлика в паричните политики да продължи да помага на еврото в близко бъдеще.

Единната валута достигна  рано в понеделник 21-месечен връх спрямо японската йена, достигайки цена от 122,88 йени. Според някои пазарни участници се очаква следващите дни цената на еврото да атакува върха от 123.33 йени, достигнат през 2011 година.

Доларът достигна рано в понеделник две и половина годишен връх от 91.26 йени, най-високото му ниво от юни 2010 година досега. Очакванията са, че продължаващите стимули от страна на Японската централна банка, за отслабване на йената и намаляване на дефлацията в страната, ще доведат до допълнително отслабването на йената.

През уикенда в Япония, икономическият министър отхвърли критиките, че извънредните фискални и парични стимули по програмата на Японската централна банка са насочени единствено към отслабване на йената. На форума в Давос, Япония също не получи сериозни критики за своята парична политика от страна на останалите световни икономически сили.

Спадът на йената се дължи и на покачването по доходността на американските облигации, с които валутата има тясна обратнопропорционална връзка. Доходността на 10-годишните облигации на САЩ  се изстреля в петък, подпомогната от оптимизма за глобалната икономика. Американският  индекс S&P 500 достигна петгодишен връх по-време на петъчната търговия на Wall Street.

Златото в опит да спре поевтиняването си

Златото се търгуваше почти без промяна от началото на деня, борейки се да се откъсне от двуседмичното дъно достигнато по-време на търговията в петък. Основната причина за поевтиняването на ценния метал бе подобряването на глобалната икономическа перспектива и оттеглянето на инвеститори от сигурни убежища, като златото.    

Спот цената на златото рано в понеделник бе 1659 долара за тройунция, след като в петък достигна дъно от 1657.90 долара за тройунция.

Новината, че европейските банки ще изплатят повече от 130 милиарда евро заеми към Европейската централна банка се отчита от финансовите анализатори, като знак, че здравето на финансовата система в Европа се завръща. Но международни банкери и финансови министри предупредиха, че кризата в Европа далеч не е свършила, независимо от стабилното евро в момента. Те  заявиха, че преодоляването на икономическото неразположение и масовата безработица в региона ще отнемат години.

Цената на петрола остана почти без промяна днес. В петък търговците на петрол прибраха печалбите си за изминалата седмица, след като петролът отчете покачване в резултат на силните данни от големите световни икономики и повишения оптимизъм за състоянието на световната икономика.

Американският суров петрол се търгуваше на цена от 96.35 долара за барел.

 

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg