Не трябва да има рестрикции на пазара на тютюн

Ако има понижение на кредитния рейтинг, ще има и ръст на доходността, но аз не очаквам такова събитие, смята икономистът Владимир Каролев

276 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Как ще коментирате появилата се информация, че до средата на годината ще бъде емитиран дълг в еврооблигации на стойност 1,5 млрд. евро?

Това не е новина. Не е ясно дали ще е до средата на година, защото това пазарите ще решат. На 15 януари догодина изтича една емисия еврооблигации, която беше издадена при преструктурирането на стария дълг (от социалистическо време), т.н. Брейди облигации. Политици спекулират, че трябва да се рефинансира дълг от времето на НДСВ, но всъщност издадените тогава облигации бяха, за да се отпише много по-голям номинал Брейди облигации. Част от тази емисия е платима на 15 януари 2015 година и тъй като бюджетът няма достатъчно резерви, пък и това е обичайната практика по света, ще се издаде нова с цел рефинансиране.

Очаквате ли промяната в перспективата по кредитния рейтинг, направена от S&P, да окаже съществено влияние върху доходността на емитирания дълг?

Не очаквам, защото след като бе обявена тази промяна в перспективата, пазарът не реагира негативно. Не се покачи застраховката срещу фалит по публичния дълг, нито имаше ръст по доходността на търгуемите в момента облигации.  Ако има понижение на кредитния рейтинг, ще има и ръст на доходността, но аз не очаквам такова събитие.

Какво е мнението ви за въвеждането на таксата върху енергията, произвеждана от ВЕИ? Дали са реални опасенията, че ще окаже негативно влияние върху инвестиционния климат?

Зависи как е формулирана и дали е обоснована и честна. Нямам отговор дали това е така. Наистина има някои ВЕИ компании, при които доходността е много по-висока, а това е бизнес, където тя е гарантирана на база направените инвестиции. Моето впечатление е, че има такива случаи, в които инвестициите са „раздути“ за да се постигне по-висока доходност.

Виждате ли противопоставяне във въвеждането на тази такса и заявките за нови ядрени мощности?

Зелената енергия не е конкурентна на базовата енергия и обратното. Ядрената енергетика се конкурира с въглищните централи. Може да се каже, че те дори не са в същия бизнес.

Появяват се доста често заявки за възраждане на предприятия чрез държавна намеса – случаите с Ремотекс и Химко. Намирате ли основания за подобни действия от икономическа и финансова гледна точка?

Аз по принцип съм против държавните инвестиции, защото ако държавата беше по-добър инвеститор от частния, то страната още щеше да се казва Народна Република България и сигурно внукът на Тодор Живков щеше да ни управлява. Дяволът е в детайлите. Не съм запознат в детайли с двата случая. Доколкото разбрах, Ремотекс е важна от гледна точка на това, че работи по поддръжката на Мини Марица Изток, но според мен, ако сегашният собственик не може добре да я управлява, то трябва компанията просто да бъде продадена на друг частен инвеститор. Не считам, че държавата трябва да стане собственик.

Що се отнася до Химко, там отново дяволът е в детайлите. Аз си спомням как преди години съществуваше частен инвеститорски интерес, но Химко беше на такова ниво, че съдия-изпълнителите имаха собствени игри. Ако идеята на държавата е да се спрат тези игри, да се вложат средства за да стартира Химко и след това да се приватизира – аз съм „за“. Ако идеята е да се налеят пари и да стои държавно, аз съм против това.

Какво е мнението Ви относно искането на ДПС за въвеждане на рестрикции на пазара на тютюн?

Не трябва да има рестрикции на пазара на тютюн, пазарът трябва да е свободен.

А какви биха били последствията от въвеждане на подобни ограничения?

Зависи какви са, от държавни оценители е ясно – корупция.

Коментари: 0