Нов фонд дава 60 млн. евро на малки и средни фирми

Предвижда се да бъдат финансирани около 20 фирми

Автор: Божидара Иванова

Следващата седмица тръгва нов финансов инструмент - т.нар. фонд Мецанин, от който ще могат да се възползват малките и средните фирми у нас. Средствата в него са 60 млн. евро, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) във Варшава.

По думите й за финансиране от фонда ще могат да кандидатстват фирми, които имат годишни приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. За един проект фондът ще отпуска от 2 до 5 млн. лв. Бобева подчерта, че приоритетно ще се финансират секторите с добавена стойност, при които има завършен продукт като индустрията, преработващата промишленост и други. Очаква се да бъдат финансирани около 20 фирми, пише "Труд".

Междувременно стана ясно, че до два месеца трябва да е готова новата стратегия на ЕБВР за България, тъй като старата е валидна до 2015 г. Приоритетите в новия вариант ще бъдат индустрията, ВиК сектора и енергетиката. На заден план ще останат сектори като инфраструктурата, туризма и фотоволтаиците. Новата институция ще финансира и повече проекти в здравеопазването.

Коментари: 0