Нова стачка на държавните служители в Гърция

Протестите са срещу плановете на правителството да съкрати хиляди позиции в държавните служби тази година, за да постигне целите си за строги икономии

60 ~ 1 мин. четене

Стотици гръцки държавни служители проведоха демонстрация в Атина срещу плановете на правителството да съкрати хиляди позиции в държавните служби тази година, за да постигне целите си за строги икономии, съобщава АФП.

По призива на синдикатите започнаха протестни демонстрации в Атина, Солун и още шест областни центъра. Археолози, болнични работници и други служители от държавния сектор се събраха пред министерството на гражданската администрация, на което е възложена задачата за планирането на съкращенията.

Болничните работници, които по-рано протестираха пред сградата на здравното министерство, носеха плакат, на който пишеше, че спасителната програма за Гърция е „вредна за здравето”.

Учителите също протестират като прекратиха заниманията с учениците днес. Демонстрацията им е пред парламента. За трети пореден ден железничарите спират влаковете за 4 часа.

Атина се зарече да съкрати 4 000 работни места в държавния сектор тази година и още 11 000 позиции през 2014 година, за да отговори на изискванията за спасителната финансова помощ в размер на 8.8 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд , която ще бъде предоставена следващия месец.

Подкрепи Economic.bg