Обкръжението на Путин опроверга Навални за скъпите си вили

Стойността на парцелите на президентската администрация е между 2 и 30 млн. долара

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Антикоррупционното управление на Кремъл отговори на официалното запитване на оппозиционния лидер Алексей Навални и неговия "Фонд за борба с коррупцията" относно предполагаемите нарушения на зам.-шефа на администрацията на президента Вячеслав Володин, ръководителя на апарата на правителството Сергей Приходко и зам.председателя на Държавната дума Сергей Неверов. За това съобщава онлайн изданието "Газета.ру", цитирано от руската служба на BBC.

Алексей Навални подаде сигнали до прокуратурата, до администрация на президента и до други институции във връзка с недекларираните парцели и вили върху тях край Москва, в които живеят близките до държавния глава Владимир Путин висши чиновници. По неговата информация стойността на парцелите е между 2 и 30 млн. долара, но те са получени от строителна компания срещу лобиране за държавни поръчки. 

Шефът на антикоррупционното управление на Кремъл Олег Плохой отговори в общи черти, че Володин наема парцела си у нетърговско сдружение от 2003 г. насам и има време до 1 април 2014 г. да го декларира. Парцелите на семейство Приходко пък се закупували съразмерно с доходите. "Анализът на посочените позиции свидетелства, че държавните служители доходи и е достатъчен за придобиване и издръжка на имотите им извън града. В тази връзка основания за несъответствие между доходите и разходите не са налице“, oтговори антикорупционерът на Кремъл No1.

Зам.-председателят на Държавната дума пък изобщо обяви война на всички медии, които публикуваха информация за разследването на Навални около прословутите вили. В отговор на обвиненията на Навални Сергей Неверов успя да съсипе единствената руска опозиционна телевизия „Дождь“, която за дни бе дискредитирана, а кабелните оператори принудени да я изключват от пакетите си.

Според него банката на основния инвеститор и съпруг на директорката на телевизията е получил държавна помощ от 135 млрд. рубли (около 3 млрд. долара) с протекции на бившия министър на финансите Алексей Кудрин, близък до днешната опозиция. След това телевизията бе обвинена в неуважение към националната история заради допитването си до зрителите дали си е струвала жертвите отбраната на блокирания по време на Втората световна война Ленинград (днес Санкт Петербург).

Подкрепи Economic.bg