Откриха мъртъв руски олигарх

Предположенията са, че Березовски сам е сложил край на живота си

132 ~ 2 мин. четене

Руският олигарх Борис Березовски е бил открит мъртъв във ваната в жилището му в Лондон, предадоха световните агенции.

За смъртта на 68-годишния милиардер първи съобщи неговият зет Егор Шупе. Според руския журналист Демян Кудрявцев, тялото на олигарха било открито към 13 часа българско време.

Адвокатът Александър Добровински, който следи отблизо делата на олигарха, твърди във Facebook, че Березовски сам е сложил край на живота си. Той припомня, че в последно време предприемачът бил в потиснато състояние, породено от огромни дългове.

Кой е Борис Березовски?

Руски учен, предприемач и политически активист, принадлежащ към групата на т.нар. „олигарси" в Русия. Роден е на 23 януари 1946 г. в семейство на руски евреи.

Березовски завършва Московския лесотехнически институт и механо-математическа специлност в Московския държавен университет. Автор е на повече от 100 научни разработки, публикувани в САЩ, Англия, Япония, Германия и Франция. Член на Международната научна общност по теорията на приемане на решения, основател на Международния научен фонд.

От есента на 2000 г. е политически опонент на Владимир Путин в президентската кампания. През 2001 г. изпадна в немилост в родината си и потърси политическо убежище във Великобритания.

Руското правосъдие го обвинява в редица икономически престъпления и дори е задочно осъден на затвор, но Лондон отказва да го предаде.

Първото наказателно дело срещу Березовски започва през 1999 г. при правителството на Примаков. От 20 септември 2001 г., той е издирван в Русия по обвинения в измама, пране на пари и опит да завземе властта.

С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. той живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на ОРТ на Роман Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от „Аерофлот“.

Березовски и Абрамович водиха дълга съдебна битка, която Абрамович спечели през 2012 г. Съдебната битка беше за 6.5 млрд. долара. Искът на Березовски се основаваше на това, че Абрамович го е принудил да продаде на твърде ниски цени акциите си в нефтената компания и алуминиевите заводи, които двата притежаваха. Абрамович от своя страна обвини Березовски в изнудване за пари, с използване на политическо влияние и посочи, че е платил 1.3 млрд. долара за свободата на руския магнат, с когото са имали общ бизнес.

От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране.

През 2008 г. списание Forbes оцени богатството му на 1.3 млрд. долара. 

Подкрепи Economic.bg