Панчев: Има лобизъм за връщане на пушенето - на ресторантьорите

Забраната за тютюнопушене на обществени места е успех на нашето правителство, категорична е Десислава Атанасова

300 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Сигурно има лобизъм за падане на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Ресторантьорите бяха в парламента, за да искат връщане на стария режим. Това каза в ефира на bTV депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев. Той е един от радетелите за връщане на залите за пушачи и непушачи в заведенията, въпреки че е непушач. Колегата му от ГЕРБ и министър на здравеопазването в кабинета "Борисов" Десислава Атанасова, която е пушач, заподозря лобистки интереси на производителите на цигари в опита да се бутне пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Спас Панчев обаче категорично отхвърли тезата за лобизъм от тютюневите фабрики. "Въпреки забраната са изпушени с 800 млн. повече къса цигари. Фактите сочат, че приходите от продажба на акцизи са се увеличили", аргументира се Спас Панчев.

Според него голяма част от пушачите и ресторантьорите искат да се либерализира режима. Коренно различни са данните на Десислава Атанасова, според която сегашният режим се одобрява от 62% от българите. "Забраната за тютюнопушене на обществени места е успех на нашето правителство", уверено заяви Атанасова.

"Много ресторанти затвориха врати. България е член на ЕС и не може да е най-праволинейна от всички 28 страни-членки. 30% от хората не ходят на ресторант, защото не се пуши", опонира Спас Панчев. По думите му не разкриването на нови работни места в ресторантите е водещият мотив за либерализиране на режима.

Подкрепи Economic.bg