Партията на Меркел спечели изборите в Германия

Утре започват преговорите за съставяне на коалиционно правителство

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Партията на канцлера Ангела Меркел спечели федералните избори в Германия, но лошите резултати на "Съюз" – Свободните демократи – коалиционният партньор на Меркел, поставя неясноти около бъдещите коалиционни варианти за сформиране на правителство в най-голямата европейска икономика, сочат резултатите от екзит половете на проведените днес избори в Германия.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела взе 42.5% от гласовете на германските граждани, докато най-голямата опозиционна партия в страната - Социалдемократическата партия (СДП) на кандидата за канцлер Пеер Щайнбрюк, получи 26.5% подкрепа, предаде Bloomberg, позовавайки се на данните, излъчвани от социолозите по германската телевизия ZDF.

Основният съюзник на Меркел обаче получи едва 4.5% от гласовете, което е под необходимата бариера от 5% за влизане в Бундестага - долната камара на германския парламент.

"Зелените" печелят 8% от вота, докато Антикапиталистическата лява партия получи подкрепата на 8.5% от германците. Антиевропейската партия Алтернатива за Германия също остава под 5-процентната бариера и взима 4.8% от гласовете.

Партийните лидери в най-голямата европейска икономика ще се срещнат утре, за да обсъдят началото на преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Коалициите са правило за управлението на страната в германската политическа система, а преговорите за съставянето им обикновено продължават от 4 до 6 седмици.

Подкрепи Economic.bg