Пазарите отново притиснаха Испания и Италия

Доходността по облигациите се повиши до рекордни нива

Испания отново е принуден да плаща повече, за да вземе пари на заем от пазарите показаха днешните търгове за държавни ценни книжи. Страната пласира краткосрочен държавен дълг за 3 млрд. евро., при по-висока лихва въпреки опитите на плотиците да успокоят пазарите.

Испанското министерство на финансите продаде тримесчини облигации за 1.63 млрд. евро при средна доходност от 2,434%, в сравнение с 2,362% в последния търг, както и шестмесечни дългови книжа за 1.42 млрд. евро при средна доходност от 3,691%, от 3,237%.

Испанският търг дойде само часове, след като "Муудис" понижи перспективите си за Германия, Холандия и Люксембург от стабилна на отрицателна. Рейтинговата агенция заяви, че този ход отразява увеличения риск, че Гърция може да излезете от еврото и очакванията, че проблемните страни като Испания може да се наложи да приемат по-голяма финансова подкрепа от ядрото на еврозоната.

Притесненията над Италия също изплуваха на повърхността след като пазарите поставиха под натиск 10-годишните облигации на страната. Доходността по тях се повиши с 23 базисни пункта до 6,56% - най-високото ниво от както Марио Монти стана министър-председател през ноември миналата година.

Доходността на 10-годишния испански дълг удари 7,62%, докато петгодишни облигации се търгуват на нивото от 7,57%.


Коментари: 0