Планират втора писта на Летище София

Новата летищна контролна кула пое управлението на самолетите

В генералния план за развитие на Летище София е залегнало изграждането на втора писта на аеропорта. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски, че в новата летищна контролна кула е „предвидена възможност за оборудване на работни места за обслужване и на втора писта в бъдеще”. Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски откриха  летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение” (ДП РВД) на летище София.

Кулата ще осигури безопасното и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години. Съоръженията и системите са двойно осигурени , обясни министърът.

Кулата е изградена за една година със средства на ДП РВД.

На 19 август 2011 г. предприятието подписва договор с "Главболгарстрой Холдинг" АД за изпълнение на работното проектиране и строителство на новата летищна контролна кула на стойност 14 813 030 лева с ДДС, вчера изтекоха контролните 72 часови проби и съоржението вече е в редовна експлоатация. Местоположението на съоръжението е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно се допълват.

Разгърнатата застроена площ е над 2 400 кв.м., а височината на сградата е 55 м. Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула е повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуалното му разширение. При построяването на съоръжението са спазени изискванията за обзор към пистата за излитане и кацане, като е осигурена и открита площадка за наблюдение на контролираната зона на летището.

 Веднага след въвеждането в реална експлоатация на новата летищна кула предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение на летището. По този начин ще се осигури обслужването на самолетите при всякакви метеорологични условия и ще се повиши безопасността на полетите независимо от увеличаването на трафика.

 До края на месец февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от „сондите”, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка, съвместен проект на ДП РВД и ТУ–София. Идентични анализатори на спектъра ще бъдат инсталирани на още шест места на територията на България. Анализ нa електромагнитния фон ще бъде предоставян веднъж на шест месеца, като РВД ще предостави публичен онлайн достъп до данните през сайтовете на РВД и ТУ-София.

 

 

Коментари: 0