Плевнелиев и Джо Байдън искат унитарност за Украйна

Държавният глава проведе телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ

Диалог

Автор: Economic.bg

В подкрепа на унитарността на Украйна са се обявили в четвъртък вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън и президентът на България Росен Плевнелиев. Toва съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на Белия дом.

"Лидерите обсъдиха тревожната ситуация в източната част на Украйна и обещаха пълна подкрепа на развитието на Украйна като независима, унитарна и демократична държава", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

"По време на разговора Байдън и Плевнелиев подчертаха, че Русия е длъжна да предприеме незабавни конкретни стъпки за деескалация на ситуацията в източната част на Украйна".

По-рано точно такава формулировка бе използвана в прессъобщението на Белия дом за телефонния разговор на президента на САЩ Барак Обама с премиера на Великобритания Дейвид Камерън.

Байдън уверил президента на България в "твърдата привързаност на САЩ към осигуряването на колективната сигурност на своите съюзници в НАТО. От администрацията на президента Барак Обама не съобщават, защо разговорът е проведен от заместника на държавния глава, а не от самия американски лидер, какъвто е протоколът.

Телефонната беседа между "Дондуков, 2" и Белия дом се състоя на фона на споразумението за деескалация на конфликта в Украйна. Отделно, България е спомената от медиите в Русия като държава, която е по-скоро срещу санкциите към Москва, в това число и покрай проекта "Южен поток". Обама пък втвърди тона, когато коментира преговорите между САЩ, ЕС, Русия и Украйна в Женева, състояли се снощи и отново спомена санкции, при необходимост. 

Президентът Обама призна, че е настроен скептично към споразуменията, достигнати в Женева, тъй като отчита предишните действия на Русия. Той смята, че Кремъл ще „продължи да употребява влиянието си, за да подкопава усилията за стабилизиране на Украйна“, предаде украинската агенция УНИАН. 

Коментари: 0