Проблемът на Европа - дългове и безработица

2/3 от американските компании обмислят преместване на мощностите си отново обратно в САЩ

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Основният проблем на развитите икономики е много бързото увеличаване на нивото на дълга. Това каза Петр Зайц, старши портфолио мениджър "Акции на развиващи се пазари" в Pioneer Investments по време на двудневен семинар "Капиталови пазари и инвестиции" във Варна, по повод 10-годишнината на дружеството у нас. Той изнесе статистика, според която само две държави в Ерозоната имат дълг под 60%.

"Ако добавим към това някои бъдещи пасиви, като пенсионната и здравната система, тогава дългът ще се увеличи още. Изключение ще е Италия, където пенсионната система е толкова силна, че не генерира бъдещи пасиви", коментира Зайц.

Той определи като втори голям проблем безработицата, особено сред младите. Според неговата статистика в Испания делът на младежите в Испания вече е 56.4%, в Италия - 40.5%, Франция - 26.5% и Великобритания - 20.2%.

Според Зайц все пак има нещо положително и то е, че почти 75% от необходимата фискална консолидация е факт.

"Най-важното за Европа е производителността на труда. Конкурентността е основният проблем, който причинява текущата рецесия. В Германия цената на труда нараства със 7%, докато в Ирландия и Гърция - с повече от 40%. Това е сериозен проблем, защото създава обща неконкурентоспособност на тези пазари. Защо да инвестирате пари в Гърция и да правите предприятие, ако цената на труда се увеличава толкова бързо и струва колкото в Германия, където са по-образовани, инфраструктура е по-добра и като цяло условията са по-добри", добави той.

Портфолио мениджърът обяви, че 2/3 от американските компании обмислят преместване на мощностите си отново обратно в САЩ. "Конкурентоспособността на местните работници се увеличава и това помага на икономиката", каза Зайц.

Според него теорията за икономика, базирана на услугите се е провалила. "В Ирландия, Гърция и Испания няма производство, а основно услуги. Там всичко се базира на туризъм, информационни технологии и финансови услуги. Не на реалната икономика и индустриалното производство. Германия има много мощна индустрия и е стабилна. Дава много работни места и това е начинът, по който европейските икономики трябва да работят", каза още Зайц.

Подкрепи Economic.bg