Производители на плодове и зеленчуци ще получат помощ

Минималната площ е 1 декар

Производителите на плодове, зеленчуци и гъби вече могат да кандидатстват за финансова помощ по схемата de minimis. Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) отваря схемата de minimis, като документите ще се подават от кандидатите между 3 и 21 септември 2012 г., информират от ДФЗ. Документите се приемат в областните дирекции на фонда.

Финансовата помощ ще покрие част от разходите за производството на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши. Предвижда се помощ и за производството на домати и краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и гъби печурки.

Средствата се отпускат за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Гъбопроизводителите ще купят мицел, компост, торф и слама.

Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с ДФЗ, е 1 декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите. Окончателната сума за подпомагане на декар за плодове и зеленчуци ще бъде определена с решение на Управителния съвет на фонда след приключване на срока за подаване на заявленията. Помощта за производителите на гъби печурки е до 3 лева на кв. метър стелажна площ. Тя се плаща еднократно за годината.

От 8 до 17 октомври одобрените кандидати ще сключат договори в съответните областни дирекции на фонд "Земеделие". Срокът за изплащане на средствата е 22 октомври 2012 г.

Коментари: 0