Прокуратурата проверява Агенцията по вписванията

Причината са раздаваните бонуси, заради което беше уволнен бившия директор Виолета Николова

Прокуратурата е започнала проверка за раздаването на бонуси в Агенцията по вписванията, съобщи БТА. Тя е образувана по два доклада от инспектората на Министерството на правосъдието за времето, когато агенцията беше оглавявана от Виолета Николова.

Николова беше уволнена през февруари заради получени 73 хил. лв. бонуси, по-голямата част от които не бяха разписани от бившия правосъден министър Маргарита Попова.  Новият министър Диана Ковачева, съобщи че общия размер на раздадените в агенцията бонуси е 1,6 млн. лв.

Според юристи престъплението, което Николова вероятно е извършила, е по член 282 от Наказателния кодекс, т. е престъпление по служба. Тя е превишила властта си, за да си набави облага.

По време на скандала Николова заяви, че получените от нея допълнителни пари са напълно заслужени, защото "носи цялата отговорност за Агенцията по вписванията, която поддържа пет регистъра, както и имиджа на институцията в обществото". Именно по нейно време обаче бяха проблемите със сървърите на институцията, невъзможността за достъп до сайта на Търговския регистър, както и внасянето на законодателните промени за ограничаване на достъпа до него.

Коментари: 0