"Протестът на лекарите е оценката за управлението в сектора"

Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването при управлението на ГЕРБ

Протестът на лекарите, медицинските сестри и работещите в здравеопазването всъщност е оценката за едногодишното управление на министър Таня Андреева и д-р Румяна Тодорова.

Това заяви пред „Фокус" Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването при управлението на ГЕРБ. Поводът за думите й е протеклата днес символична демонстрация, в която лекари в страната излязоха в 12 ч. за час пред болниците заради недостига на пари за здраве.

Медиците подкрепиха исканията на европейските си колеги за достойно заплащане на труда и предотвратяване на корупцията. Бе обявено, че протестът няма да прекъсне оказването на спешна медицинска помощ. 

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват за актуализация на бюджета на на НЗОК и за отпадане на постановление на МС за методиката за заплащане на медицинска дейност, тъй като в тази методика няма ясни срокове и гаранции, че ще бъде плащана надлимитната дейност.

„В този сектор за една година не се случи нищо позитивно и това е видно за всички. По-лошото е, че престоят им на този пост, води не само системата до хаос и безпътица, но води системата до колапс, не само финансов, който вече се очертава - около 500 милиона лева дефицит до края на годината на НЗОК", каза бившият министър Атанасова.

„Фактът, че министър Таня Андреева няма никакви идеи за развитието на системата, не е забелязан само от опозицията, а е забелязан от всички, които се вълнуват от сектор здравеопазване. Аз считам, че това, което може да се направи, за да се излезе от водовъртежа на безпътица, е и министър Андреева, и д-р Тодорова да си тръгнат", заяви още тя.

„На фона на целия хаос в системата, д-р Румяна Тодорова ходи на предизборните концерти на БСП, в подкрепа на сестра си Илияна Йотова. Тя изобщо не е направила никакво усилие да чуе исканията на лекарите и пациентите, нито да разреши проблемите в системата", обясни тя.

Според нея, Таня Андреева, като че ли съвсем абдикирала от функциите си като министър на здравеопазването. „Министърът и по закон, и по Конституция е отговорен за целия сектор и извинения от рода на „НЗОК е независима финансова институция и министъра не може да се бърка" за пореден път показа нейната некомпетентност", каза още Атанасова.

В случай, че исканията на БЛС за актуализация на бюджета не бъдат изпълнени до 30 май, организацията ще организира национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

Коментари: 0