Пуснаха втория лъч на метрото

С евросредства ще се реализира разширението на отсечката до Летище София, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу

Втората линия на столичното метро беше пуснатa в експлоатация днес с официална церемония в метростанция "Сердика". По повод на най-големия инфраструктурен проект у нас пристигна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Делегацията на ЕК включва европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Новият лъч на метрото ще свързва столичните квартали "Обеля" и "Лозенец". Новите метростанции са 11 - "Ломско шосе", "Бели Дунав", "Надежда", "Хан Кубрат", "Княгиня Мария Луиза", "Централна гара", "Лъвов мост", "Сердика 2", "НДК", "Европейски съюз" и "Джеймс Баучер". Дължината на новата отсечка е приблизително 10.6 км. Линията минава на 40 метра под земята, през античен град и два противоатомни бункера.

Капацитетът й позволява да се превозват 130 000 пътници дневно. За целта са предвидени 18 нови енергоспестяващи мотриси. Те произвеждат енергия, докато метрото се движи по инерция или връща обратно като по този начин движението е с около 25% по-евтино.

Пускането на метрото се очаква да облекчи с 20% трафика в столицата. Буферни паркинги има на края на линията и на "Черни връх" и на "Ломско шосе".

Метрото ще отвори врати за пътници от 14 часа, като до края на деня пътуването по новите станции ще бъде безплатно.

„За мен е удоволствие да присъствам на това откриване. Това е голям ден за България и София, който е резултат от усилията и на ЕК”, каза председателят на ЕK Жозе Барозу. По думите му новият лъч ще направи трафика в града по-бърз и по-сигурен, ще доведе до ускоряване на икономическото развитие и подобряване условията на живот на столичани. „Това е значението, което ние даваме на думите „зелено развитие, устойчиво развитие”, каза Барозу. „Това е онази добавена стойност, която ще води и занапред посоката на развитие на кохезионната политика на ЕС. В момента водим преговори за бъдещия бюджет за периода 2014 – 2020 г. ЕК предложи един вариант, който е много добре балансиран. Много важно е да има проекти като софийското метро, които показват какво могат да сторят европейските фондове за гарантиране на растеж и просперитет”, каза Барозу.

Барозу изрази и своята радост, че една от метростанциите в София носи името „Европейски съюз”. „Това демонстрира, че ние сме рамо до рамо – Европейския съюз, София и България”, каза той.

В речта си той включи и разширение на метрото към Летище София, като каза, че това ще „свърже България с Европа и света”. Проектът ще се осъществи също с евросредства. „Радвам се, че президентът Барозу е записал в изказването си разширяване на метрото. Надяваме се днес да бъде записана спирката до „Бизнес парка” и други две спирки, които му показах”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Днес София ликува, а България се гордее, защото метрото и неговото изграждане са символ на модерна, успяваща, можеща, европейска България”. Това каза президентът Росен Плевнелиев.

По време на стана стана ясно, че шефът на „Метрополитен” Стоян Братоев ще стане почетен гражданин на София.

Коментари: 0