Расте потребителското доверие в страната

НСИ отчита и спад в песимизма за развитието на икономиката

Снимка: НСИ

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски
През януари, общият показател на потребителското доверие се покачва с 5,9 пункта спрямо равнището си от октомври 2013 г., съобщиха от Националния статистически институт. Ръстът е по-голям сред градското население - 6,2 пункта, а сред това в селата е 5 пункта.

Наблюдава се намаление на негативните нагласи за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последната година. По-слаби са и песимистичните очаквания за идните дванадесет месеца, в сравнение с предходното наблюдение.

Спрямо октомври 2013 г. се отчита и понижение на песимизма в оценките на домакинствата за настъпили промени в собственото им финансово състояние и очакванията им за следващата година.

Въпреки обявената от националната статистика дефлация за декември, преобладават мненията, че потребителските цени са се увеличили през последните месеци, макар и с намаляващ темп. В очакванията на анкетираните граждани надделява мнението, че инфлацията ще се понижава през следващия едногодишен период.

На фона на данните за подобряващите се обществени нагласи, мнозинството българи все още оценява ситуацията като неблагоприятна за спестяване, но този относителен дял спада спрямо октомври 2013 г.

Регистрира се леко подобрение в нагласите за бъдеща покупка на предмети с дълготрайна употреба.
Подкрепи Economic.bg