Разочароващи данни за икономиката на САЩ

Спадът на БВП за първото тримесечие е с 1% на годишна база, докато прогнозите бяха за 0,5 на сто

Икономиката на САЩ се свива за първи път от три години насам. Това показват данните на Министерството на търговията на САЩ за периода януари - март, публикувани днес. Въпреки прогнозите на инвеститори за свиване от 0.5 на сто, спадът на БВП е с 1% на годишна база, съобщава Reuters.

Причината за настоящото понижение са инвестициите, които изненадващо намаляват през първото тримесечие с 1.6% на годишна база. Капиталовите разходи на бизнеса в САЩ са паднали със 7.5%, а разходите за оборудване са се понижили с 3.1%.

Щатските компании са увеличили стоковите си запаси с 49 млрд. долара през първото тримесечие или с по-малко от 111.7-те млрд. долара през последното тримесечие на 2013 г.

Стоковите запаси са отнели 1.62 процентни пункта от БВП в периода януари-март, или най-много от четвъртото тримесечие на 2012 г. По-бавното натрупване на стокови запаси може да насърчи заводите да увеличат производството, ако търсенето нарасне.

Също днес стана ясно, че по-малко американци от очакваното са подали първоначални молби за помощи при безработица през миналата седмица, което е признак, че състоянието на пазара на труда продължава да се подобрява. Броят на молбите е намалял с 27 000 до 300 000 за седмицата, приключила на 24 май, показаха данни на министерството на труда.

Очаква се икономиката да се върне към растеж през второто тримесечие на годината с оглед на добрите икономически данни, излезли в последните месеци.

Коментари: 0