Samsung разочарова пазарите въпреки по-високата печалба

Положителният резултат на най-големия производител на смартфони в света достигна 9.5 трлн. корейски вона (8.3 млрд. долара)

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-големият производител на смартфони в света - южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics публикува печалба за второто тримесечие с, която се оказа под очакванията на анализаторите, съобщи Bloomberg. В основата на по-слабия резултат е флагмана на компанията - смартфона Galaxy S4, чиито продажбите също се оказаха под прогнозата на пазарните участници.

В съобщение на базираната в Сеул корпорация се посочва, че за периода април-юни 2013 г. оперативната печалба се е повишила до 9.5 трлн. корейски вона (8.3 млрд. долара). Година по-рано положителният финансов резултат беше 6.5 трлн. вона. Повишението на печалбата се оказа недостатъчно, за да прескочи очакванията на анализаторите, които в анкета на Bloomberg прогнозираха положителен резултат от 10 трлн. вона.

"Пазарът първоначално
беше загрижен за резултатите през третото и четвъртото тримесечие на годината, но днешната новина повдига въпроса дали печалбата вече не е в лошо състояние", коментират анализатори.

Приходите от продажби на Samsung се повишават до 57 трлн. вона, докато в края на юни миналата година бяха 47.6 трлн. вона. Прогнозата обаче беше за продажби в размер на 58.6 трлн. корейски вона.

След изнесените данни за резултатите акциите на Samsung се сринаха с 3.2%. Книжата на технологичния гигант имат 19% тежест в корейския индекс на сините чипове Kospi.

Подкрепи Economic.bg