Сблъсъци и в Одеса

Напрежението между Украйна и Русия се изостря след старта на спецоперацията в Славянск

Бунтовете в Украйна се разпрострахя и в Одеса. Стотици проруски бунтовници, размахващи полицейски палки и с каски на главите си, нападнаха митинг на 1500 души, демонстриращи за национално обединение в южния украински пристанищен град, предаде АФП.

Според информацията на ИТАР-ТАСС, масовите безредици на Съборния площад са били „провокирани от около 1500 радикално настроени привърженици на киевските власти и ултраси на местният футболен клуб „Черноморец".

Полицията се намеси в опит да прекрати насилието, при което десетки хора бяха ранени и от двете страни.

ИТАР-ТАСС съобщава, че млади хора с маски и ленти с надписи на „Десния сектор", въоръжени с вериги, тояги и щитове, са се опитали да минат в шествие по централните улици на града, скандирайки „Слава на Украйна!", „Смърт на враговете!" и „Руснаците на нож!".

Срещу тях тръгнала колона от активисти на организацията „Куликово поле", която е против узурпирането на властта в Украйна, за референдум за федерализация на страната и признаването на руския за официален език.

Въпреки опитите на милицията да раздели колоните, между участниците в шествията започнали сблъсъци, използвани били бомбички, димни гранати, бухалки. Биещите се се замеряли с павета, появили се коктейли „Молотов", пострадали паркирани коли, минувачи и журналисти.

Безредиците са обхванали улица „Дерибасовска" и Гръцкия площад. Има пострадали и от страна на протестиращите, и сред милиционерите. По улиците са започнали да строят барикади.

Одеса, която има около един милион души население, беше до момента встрани от безредиците в Източна Украйна. Градът обаче се намира близо до границата с Молдова и нейната сепаратистка област Приднестровие, където са позиционирани руски войски след кратката война през 1992 г. Украинското прозападно правителство обвинява Русия, че подкрепя бунта на нейна територия.

По-рано днес в Славянск украинските власти започнаха специална операция, за да си върне контрола върху града. Киев хвърли танкове, БТР-и и авиация срещу сепаратистите. За момента информациите за резултатите от операцията са противоречиви. 

Сепаратистите са свалили два руски вертолета при нападението, като тези сведения бяха потвърдени и от министерството на отбраната. 

Временният президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че много активисти са загинали в петък при военната операция в източния град Славянск, и потвърди смъртта на двама военнослужещи, предаде AFP.
„Престъпниците претърпяха тежки загуби – много бяха убити и много – задържани”, посочи Турчинов в телевизионно обръщение.

Междувременно Русия свика извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във връзка с операцията на украинските сили в град Славянск. Москва определи акцията като „наказателна операция”, която унищожава всички надежди за прилагането на женевското споразумение за разрешаване на украинската криза.

Коментари: 0