Сблъсъци с полицията зад парламента

Служителите на реда опитаха да изтласка протестиращите, а студенти и подкрепящи ги граждани започнаха да лягат пред служебните автомобили

Снимка: БГНЕС

104 ~ 1 мин. четене

Протестиращи стигнаха до леки сблъсъци със служители на реда зад парламента. Причина за това се оказа живата верига откъм задния вход на Народното събрание при "Александър Невски". Полицията опита да изтласка протестиращите, а студенти и подкрепящи ги граждани започнаха да лягат пред служебните автомобили. Полицията реагира като опита да ги влачи, за да ги отстрани от пътя. 

Студенти са блокирали и подходите към храма в съседните улички, а целият площад е блокиран. На улицата има поставени пейки, а около 11:30 пристигна и линейка. Малко преди това служителите на МВР започнаха проверки на личните карти на някои от протестиращите. Целият заден вход на Народното събрание е заграден от автомобили на жандармерията.

Около 11:45 втори кордон полиция избута протеста. Напрежението се поуспокои след като беше разчистен периметъра, но районът е все още блокиран.

По-рано днес стотици недоволни от управлението на кабинета "Орешарски" се събраха пред сградата на Народното събрание, за да го окупират символично. Между паметника "Цар Освободител" и сградата на Народното събрание има около 500-600 души, които скандират "Вие сте позор", "Оставка и затвор" и "Оставка веднага!".  Булевард "Цар Освободител" е блокиран между бул. "Васил Левски" и "Георги С. Раковски", а хората на протеста се увеличават постоянно.

Подкрепи Economic.bg