Шефовете на "Козлодуй" искат централата да работи до 2051 г.

Ако се спрат блоковете V и VI през 2018 и 2019 г., цените на тока щели рязко да скочат

104 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” предлага блоковете V и VI на първата ядрена централа у нас да работят чак до 2051 г., тоест дейността им да бъде удължена съответно с 34 и 30 години.

Според специализирания сайт 3-е news по този начин идеята е 480 713 гигаватчаса (GWh) електроенергия да се произведе в двата блока на Козлодуй дотогава. Това може да се случи само ако бъде прието инвестиционното предложение на централата за удължаване на живота на V и VI блок с над 20 години.

Това е едното от предложенията, които централата дава, за удължаване на работата на двата ядрени блока. То е записано в документ, наречен „Информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС (Оценката за въздействие върху околната среда – бел. ред.)“, който е част от процедурата за удължаване живота на блоковете.

Според оптимистичния вариант VI блок на централата може да работи до 2051 г., а 5-ти блок – до 2047 г. За сравнение, от пускането си до края на 2012 г. двата реактора са произвели 253 650 GWh ток. Вариантът предполага работа на блоковете за 20 г. напред с опция за удължаване на живота им след това с още 10 г.

Смята се, че при този вариант „Козлодуй“ ще може да обслужва задълженията по държавно гарантираните кредити за модернизацията на двата блока и за държавата няма да съществува риск да изплаща заема. „По този начин ще се натрупат и достатъчно средства във Фонда за извеждане от експлоатация на блоковете”, посочват от АЕЦ „Козлодуй“. Отделно така централата би могла да изпълни заложените в енергийната стратегия цели на страната ни до 2020 г. „Ще се запази и ролята на АЕЦ „Козлодуй“ на най-голям работодател във врачанска област”, твърдят оттам.

Най-лошият вариант за централата е спиране на двата реактора след изтичането на проектния им срок за експлоатация – съответно през 2017 г. и 2019 г. „Икономическите аргументи твърдо подкрепят продължаване на експлоатацията на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, категорични са от централата. Според тях ако се стигне до този лош вариант, ще са налице „преки загуби за държавния бюджет и за потребителите на електроенергия” в България.

Тогава според „Козлодуй” щяло да се стигне до „спад в производството на ток от приблизително 16 TWh на годишна база, което е 30-35% от общото производство на електроенергия у нас”. „Така ще бъде влошен енергийният баланс на страната, ще се увеличат количеството въглеродни емисии заради повишената работа на ТЕЦ-овете и ще се увеличат цените за всички потребители”, рисуват мрачна картина от АЕЦ-а.

В тази ситуация може да има и риск от неизпълнение на целите на стратегията за отработеното ядрено гориво (ОЯР). „Ще бъдат увеличени и разходите за управление на радиоактивните отпадъци. Тези плащания ще трябва да се поемат от държавния бюджет за период от над 40 години напред”, предупреждават от АЕЦ „Козлодуй”.

Припомня се, че според директора на централата Иван Генов за удължаването на живота на блоковете с 20 г. ще бъдат необходими около 200 млн. лв., като средствата могат да бъдат осигурени от АЕЦ „Козлодуй“ без да е нужно дружеството да тегли кредит за модернизацията.

Според документа инвестиционното предложение трябва да бъде представено в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Крайният срок за изпълнение на програмата е 2016 г. за V блок и 2019 г. за VI блок. Идеята е основно да бъдат подменяни компоненти от блока, а количеството ОЯР, образувало се по време на модернизацията, щяло да бъдат „съвсем малко”.

Все още обаче не е ясно каква ще е реакцията на опозиционните сили като критично настроената към атомната енергия политическа партия „Зелените” и на Реформаторския блок по въпроса за толкова сериозно удължаване на работата на „Козлодуй”.

 

Подкрепи Economic.bg