Шойбле предрича катастрофа, ако Великобритания излезе от ЕС

Лондон се противопоставя на тавана на банкерските бонуси

108 ~ 1 мин. четене

Волфганг Шойбле, министър на финансите на най-голямата европейска икономика - Германия, предрича "катастрофа", ако Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС). Германският финансов министър призова за продължаване на усилията за спечелване на Лондон за европейския проект за банкерските бонуси.

Шойбле е убеден, че директивите за бонусите ще бъдат приети. "Бих предпочел обаче и британците да гласуват за тях", коментира Волфганг Шойбле в интервю за австрийския вестник "Щандард", цитиран от БГНЕС. Германският финансов министър добави, че не трябва да се създава нагласата на Острова, че Европа не ги зачита.

Европейците си дадоха във вторник отсрочка за приемането на текст, определящ таван на банкерските бонуси, за да избегнат изолирането на Великобритания. Според този текст променливото възнаграждение не трябва да надвишава фиксираните доходи. Бонусът обаче ще може да достига двойния размер на фиксирането възнаграждение, ако квалифицирано мнозинство акционери са съгласни. Текстът не среща подкрепа само от Великобритания.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн изтъква, че лондонският финансов център управлява 10% от БВП на Великобритания. Според управляващите на Острова има риск една нова европейска регулация да окаже масирано въздействие върху банковата дейност.

Подкрепи Economic.bg