Швейцария е най-конкурентната икономика в света

България е на 54 място в глобалната конкурентноспособност

Швейцария е най-конкурентната икономика в света
Автор: Божидара Иванова

Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради финансовата криза от 2007–2010 г. Това показва класацията "Глобален индекс за конкурентноспособност" (The Global Competitiveness Report) на оранизацията "Световен икономически форум" (СИФ). През тази година България в обобщената класация е на 54 място, непосредствено след Русия и пред Барбадос.

Докладът прави оценка на способността на страните да предоставят високи нива на просперитет за своите граждани. Това от своя страна зависи от това колко продуктивно дадена страна използва наличните ресурси. Глобалният индекс за конкурентоспособност измерва структурата от институциите, политиките и факторите, които определят устойчивите тенденции и средносрочни нива за икономически просперитет.

Според доклада най-големият стълб на конкурентоспособността са технологичните иновации, чрез които в дългосрочен план може да се измени стандартът на живот. Това изисква среда, която благоприятства иновационните дейности, подкрепени както от публичния, така и от частния сектор, предаде БГНЕС.

Световният икономически форум (World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария. Първият годишен доклад на СИФ е направен през 1979 г. и оттогава ежегодно обхваща все повече икономики. За периода 2009–2010 той разглежда състоянието в 133 икономики. Индексът показва възможностите на страните да осигурят просперитет за своите граждани.

Коментари: 0