Слабите продажби на дребно смъкнаха цената на петрола

Фючърсите за май на лекия суров петрол Brent спаднаха до 103.11 долара за барел

124 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола на международните пазари отчетоха спад на фона на слабата статистика за продажбите на дребно и потребителските настроения в Съединените щати.

Фючърсите за май на лекия суров петрол Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поевтиняха с 1.16 долара, или 1.1%, до 103.11 долара за барел. Понижение застигна и майските фючърси на американски суров петрол WTI на нюйоркската борса NYMEX, които отчетоха спад с 2.22 долара, или 2.4%, до 91.29 долара за барел.

Междувременно, американското министерство на търговията оповести, че обема на продажбите на дребно в страната през март е намалял с 0.4% в сравнение с февруари 2013 г., когато бе регистриран ръст от 1%. Анализаторите не очакваха промяна в показателите и разминаването между прогнози и действителност силно повлия върху цената на черното злато.

По-лоши от прогнозните се оказаха и данните на Мичиганския университет за потребителските настроения в САЩ. Потребителският индекс падна до 72.3 пункта, при 78.6 пункта през март. Очакваното понижението от анализатори бе едва 0.1 пункта.

Подкрепи Economic.bg