Среброто - едновременно скъпо и евтино

Очакванията за цената са за низходящо движение, освен ако централните банки не започнат да наливат пари в икономиките си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На днешната електронната сесия в Ню Йорк среброто отчете ръст, но продължава да се намира под границата от 28 долара за тройунция. През последните три месеца благородният метал не минава често тази граница, а настроенията на хедж фондовете не са в посока покачване на цената.

От края на февруари досега спекулантите намалиха прогнозите си за цената на среброто със 72%, като според данните на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) залозите ще продължат да са в посока поевтиняване.

Освен на база големите запаси от сребро, инвеститорите отчитат и все по-широкото използване на метала в индустрията, която обаче в глобален мащаб продължава да се свива заради дълговата криза в Европа. В момента настроенията за цената на среброто са най-ниските за последните четири години и само действия на централните банки, в посока наливане на пари, биха променили тези настроения, пише Bloomberg.

През последните три месеца среброто държавно от инвестициите е нараснало до 16.2 млрд. долара, но за шест месеца цената се е сринала с 19%, заради липсата на инвеститорски интерес. През четвъртото тримесечие на 2011 г. цената беше 33 долара за тройунция, но тогава тя се движеше от поредната криза в Гърция и страховете от евентуално излизане на страната от Еврозоната.

Прогнозите на хедж фондовете са, че забавеният рст на индустрията ще ограничи още търсенето на сребро. В момента 53% от търсенето се дължи на промишлеността, където среброто се използва широко - от телевизори до батерии. Единственият вариант според тях е централните банки да започнат да наливат отново пари в икономиките и по-този начин да върнат славата на метала като една сигурна инвестиция, пазеща от инфлация.

Среброто е най-волатилният метал, което прави преценката за това коя цена е висока, трудна. През април 2011 г. цената достигна 49.845 долара за тройунция, като тогава цената скочи с над 10 долара в рамките на по-малко от месец. За три дни обаче стойността на метала падна с близо 15 долара, а в момента цената е 44% по-ниска от поставения рекорд. Ако се погледне средната цена от началото на годината досега се вижда, че тя е 30.37 долара за тройунция и ако няма големи колебания в края на годината ще бъде втората най-висока регистрирана средна годишна цена. През миналата година е най-високата постигана досега - 35.27 долара за тройунция.

От 2008 г. досега цената на среброто се утрои, след като Федералният резерв на САЩ купи американски дълг за 2.3 трлн. долара. Парите бяха дадени под формата на две програми за количествени улеснения (QE1 и QE2) в периода 2008 г. - 2011 г. От края на февруари до края на юни среброто се обезцени с 29%. Огромната волатилност се показва ясно от средната цена от 9.97 долара за тройунция за последните две десетилетия. Заради рекорда от 1980 г. - над 50 долара за тройунция, средната цена оттогава досега е по-висока.

"От началото на годината среброто реагира повече като основен метал и по-малко като благороден метал", коментира Фредерик Дюброн от Blue Star Advisors. "Основните негативи са все още в индустрията. В очакване сме на още количествени улеснения и това ще бъде наистина положително за цената", добавя той.

Търсенето на сребро от страна на индустрията може да се засили като се ускори икономическият ръст. От МВФ обявиха през юли, че глобалната икономика ще нарасне с 3.9% през следващата година, от 3.5% през 2012 г.

Данните за Китай обаче може и да не помогнат на благородния метал. Среброто внасяно от Китай, втората най-голяма икономика в света след САЩ, през юни се сви за трети пореден месец. Освен това Barclays прогнозира по-малко търсене на сребро в индустрията, където металът се използва най-вече за производство на монети, бижута и фотографски филми. Освен всичко банката очаква добивът отново да надхвърли търсенето, което е тенденция за пета поредна година. Разликата ще достигне 4 148 тона, а общият добив - 25 835 тона.

"Търсенето от страна на индустрията може да остане слабо през следващите шест месеца", каза Йохен Хитцфелд от UniCredit в Мюнхен, който е един от четиримата най-точни прогнозатори. "Това прави разликата, която инвеститорите трябва да абсорбират, още по-голяма", добавя той. Според него през четвъртото тримесечие средната цена на метала ще е 28 долара за тройунция.

Коментари: 0