Стив Балмър се оттегля от Microsoft

Легендарният ръководител на софтуерния гигант ще се пенсионира в следащите 12 месеца, в които ще трябва да бъде намерен негов заместник

128 ~ 1 мин. четене

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър ще се пенсионира в следащите 12 месеца, в които ще трябва да бъде намерен негов заместник, който да поеме компанията, съобщава Bloomberg. Новината веднага покачи стойността на акциите с 9% до 35,27 щатски долара.

„По принцип никога няма перфектен момент за подобен преход. Но сега е точното време", пише Стив Балмър в официално съобщение. Той акцентира на факта, че Microsoft притежава „невероятен екип от ръководни кадри", който ще спомогне за лекото прехвърляне на властта.

В писмото си Балмър посочва, че първоначално е избрал момента за оттеглянето си в средата на прехода на Microsoft към компания, посветена на продукти и услуги, и сега ще е необходим нов изпълнителен директор, който да поеме дългосрочното изпълнение на новата стратегия.

Бордът на директорите вече е съставил специален комитет, който да води процеса по търсенето на нов шеф на Microsoft, и който работи с компанията за подбор на ръководни кадри Heidrick & Struggles International. Ще се разглеждат както вътрешни, така и външни кандидати.

Стив Балмър е изпълнителен директор на Microsoft в продължение на над 13 години, след като през 2000 година замени Бил Гейтс. Към миналата година, личното му състояние, генерирано почти изцяло от софтуерния гигант възлиза на над 15 милиарда долара.

Подкрепи Economic.bg