Стойнев: МИЕ няма да се разделя

Докато аз съм министър, Българският енергиен холдинг няма да се закрива, заяви енергийният министър

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Министерството на икономиката и енергетиката е едно мега министерство и правителството няма никакво намерение да го разделя". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод на появилите се в медиите спекулации, че ведомството ще бъде разделено на икономическо и енергийно.

Относно възможността в бъдеще това да се случи, Стойнев обясни, че подобно решение зависи от министър-председателя и от двете политически сили. "С мен не са водени подобни разговори", категоричен е той.

По-рано днес в медийното пространство се появи информация, че нов план на кабинета "Орешарски" планира разделянето на Министерство на икономиката и енергетиката на две отделни ведомства. Според изнесената информация, планът носи името 16/16 и съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния ресурс, които трябва да се изпълнят до 2016 г.

Стойнев бе категоричен и по въпроса за затваряне на Българският енергиен холдинг (БЕХ). "Докато аз съм министър, Българският енергиен холдинг няма да се закрива", заяви той. Министърът обясни, че има намерение да засили ролята на холдинга в усилията за балансиране на системата на енергетиката.

Енергийният министър подчерта, че чуждите инвестиции в страната ще продължават да растат. Той обяви скорошното влизане на голяма чужда инвестиция за 100 млн. евро в София, която ще даде отражние и във Варна. Министърът отказа да съобщи повече подробности по темата.

Коментари: 0