Строят уникален изложбен град в Казахстан

Tрадиционната изложба "Експо", която ще се проведе в Астана през 2017 г.

3929 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

В столицата на Казахстан – Астана, изграждат уникален град от сгради за традиционната изложба "Експо", която ще се проведе през 2017 г. Архитектурният проект е дело на американското бюро Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, което спечели конкурса в оспорваната битка за построяване на комплекса.

Проектът предвижда в центъра на изложбения град да бъде разположен сферичният павилион на Казахстан, който ще се превърне в новия символ на Астана. Около него ще бъдат изградени тематични, корпоративни и национални павилиони, хотели, магазини, ресторанти, площадки за художествени изложби и представления. Планиран е и "покрит град" от офиси, жилищни и търговски площи, съобщи Stroimedia.

Световната изложба в Астана през 2017 г. ще бъде посветена на темата "Енергия на бъдещето" и в частност – на алтернативните източници на енергия и новите видове транспорт. Комплексът ще произвежда енергията си сам, благодарение на соларни панели и пасивни енергосъхраняващи стратегии, използващи естествена вентилация, както и средства за защита от слънчева топлина.

След изложението се планира павилионите да се преобразуват в международен офисен и научен парк. На мястото на парковете и техническите зони на Експото ще се издигнат жилищни корпуси със 700 апартамента, офиси, фермерски пазари, обществени и образователни обекти.

Подкрепи Economic.bg