Съдът одобри 4 млрд. долара глоба за BP

Споразумението беше постигнато през ноември

140 ~ 1 мин. четене

Федералният съд в Ню Орлиънс одобри глобата от 4 млрд. долара за петролния гигант BP, която беше постигната след споразумение между американското правителство и компанията за налагане на санкции срещу BP заради петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Това е най-голямата глоба в историята на САЩ, съобщи CNN.

Щатският окръжен съдия Сара Ванс наложи и някои условия по постигнатото споразумение между Министерство на правосъдието в САЩ и BP. Петролна компания пледира виновен по 14 криминални обвинения, сред които непредумишлено убийство. BP ще плаща рекордните 4 млрд. долара наказателни санкции повече от 5 години.

Решението на Сара Ванс беше взето след изслушването от осем свидетели във вторник, сред които и членовете на семействата на загиналите. Вицепрезидентът на BP America Inc Люк Келър отново се извини в съда инцидента.

В началото на януари тази година, базираната в Швейцария петролна компания Transocean се съгласи да плати глоба на обща стойност 1.4 млрд. долара заради избухналата през 2010 г. Собственикът на сондата Deepwater Horizon постигна споразумение с правителството в САЩ, според което ще бъде платена 1 млрд. долара гражданска глоба и 400 млн. долара санкция заради престъпно поведение на компанията.

Платформата Deepwater Horizon, която беше наета от BP, експлодира на 20 април 2010 г. и уби 11 работника. Петролният разлив причини едно от най-големите екологични бедствия в историята на САЩ.

Подкрепи Economic.bg