Съставът на ДКЕВР е изключително недостатъчен

Има една нова действителност, в която се отчита силно намалено вътрешно и външно потребление на електроенергия, отбеляза зам.-министърът с ресор енергетика

Божан Стоянов:

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има 15 души, които се занимават с електричество. В другите страни този брой надхвърля 400. Съставът на ДКЕВР е изключително недостатъчен. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) по отношение на проблемите в сферата на въгледобива. „Ако енергетиката е лодка, ние всички сме в нея, но тя потъва и всеки трябва да даде по малко, за да я спасим”, отбеляза зам.-министърът.

По думите на Стоянов, преосмисляне на такса „пренос”, отпушване на износа и разглеждане на възможностите за приватизация на мините са само част от мерките, които биха могли да спасят енергийния сектор в момента у нас. „Има една нова действителност, в която се отчита силно намалено вътрешно и външно потребление на електроенергия”, отбеляза Стоянов.

Според Божан Стоянов, пазарът на електроенергия е изключително свит и има известни административни пречки. Сред тях е физическата възможност на страната ни е да изнася 1.2 гигавата електроенергия при ограничение от 0.6 гигавата.

По отношение на спорните „американски централи” в енергийния микс, Божан Стоянов коментира, че родната енергетика стои на едно равнище, а съседните страни работят. „Когато говорим за износ на електроенергия, трябва да знаем, че и външните пазари са много свити, и те са с ниски цени”, посочи зам.-министърът.

Подкрепи Economic.bg