Свикват референдум за преустройството на парка „Гези“

Ппротестиращите все още не са вдигнали палатковия си лагер от парка

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Управляващите в Турция предложиха първа отстъпка пред протестиращите на площад "Таксим" в Истанбул, предаде тв7. Заместник-председателят на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието - Хюсеин Челик, обяви решение за референдум за преустройството на парка "Гези", заради когото се запали искрата на недоволството.

Челик беше пестелив в подробностите за референдума като дори не уточни дали гласуването ще бъде проведено в целия Истанбул или само в района близо до "Таксим". Изявлението му е първият голям жест от страна на правителството за намиране на изход от кризата.

Челик потвърди искането на премиера Реджеп Ердоган, че протестиращите трябва да вдигнат незабавно палатковия си лагер и да се изнесат от парка "Гези". Желанието на управляващите обаче не беше изпълнено. Стотици антиправителствени демонстранти скандираха и пяха на емблематичния площад в Истанбул въпреки нареждането да се разотидат. Повечето от тях не изглеждаха доволни от новината за референдума.

Освен промяна на проекта за парка, протестиращите искат правителството да накаже и отговорните за бруталните действия на полицията.

Подкрепи Economic.bg