Токио приема Олимпиадата през 2020 г.

Към момента японската столица доказва подготвеност със своите 33 стадиона

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Японската столица Токио ще е домакин на летните олимпийски игри през 2020 г. Кандидатурата на мегаполиса беше одобрена от Международния олимпийски комитет (МОК) късно снощи. При гласуването на 103-мата членове на МОК Токио победи Истанбул и Мадрид. Японската столица ще е домакин на лятна Олимпиада за втори път след 1964 г.

Японският премиер Шиндзо Абе специално съкрати участието си в срещата на Г-20 в Санкт Петербург, за да отговори на опасенията на членовете на МОК покрай проблемите на ядрената електроцентрала край Фукушима. Той е дал уверение, че през идните 7 години японското правителство ще е взело всички възможни мерки, за да предотврати каквато и да е била опасност от радиацията във Фукушима.

Към момента японската столица доказва подготвеност със своите 33 стадиона. В допълнение, в съседните префектури Канагава, Чиба и Саитама, които са част от токийската област, има допълнителни общо 49 спортни съоръжения.

Очакванията са 32-та лятна олимпиада в Токио да привлече още повече посетители от сегашните 12 млн. туристи на година, които са в допълнение на 13.5-те млн. жители на японската столица.

В електронно гласуване на МОК Токио събира най-много гласове, но Истанбул и Мадрид събраха равен вот, което наложи повторно гласуване, след което турският мегаполис поведе с 4 гласа.

Подкрепи Economic.bg