Томислав Дончев: Усвояването на евросредства расте

Министърът по управление на еврофондовете е категоричен, че при управлението на ГЕРБ няма загубени пари по оперативните програми

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

България отчита ръст в усвояването на евросредствата през последните три години. Това заяви от парламентарната трибуна министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той добави, че откакто е на власт това правителство страната ни няма загубени пари по оперативните програми.

Министърът обясни, че през 2010 г. е въведена нова система за предварителен контрол на процедурите с европейско финансиране. Приета е и специална методика за финансови корекции, позволяваща да се реагира в случаите, когато има нарушения на Закона за обществените поръчки.

 От министерството се надяват положителната тенденция да се запази и в периода 2013-2015 г.

Народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова коментира, че през 2010 г. усвояването е било по-високо от 2011 г., въпреки взетите от министерството мерки. Според нея, съществува реална опасност да бъдат загубени милиони евро най-вече по Оперативна програма за рибарство и аквакултури, както и тази за трансгранично сътрудничество със съседна Сърбия.

Министърът не пропусна да коментира и ситуацията с еврофондовете по време на Тройната коалиция. "При предишното управление нищо не е било спряно, защото не е било пуснато", допълни Дончев.

Подкрепи Economic.bg